utorak, 29. siječnja 2019.



8 Razloga zašto kravlje mleko nije za bebu u prvoj godini



1.Beba nije telence
Beba je stvorena za mamino mleko, a mamino mleko za bebu. Bebin sistem organa za varenje je pripremljen za majčino mleko i ono mu najviše prija. Prvi meseci bebinog života predstavljaju najburniji razvojni period od koga zavisi čitav život.

2.Kravlje mleko sadrži previše mlečnih proteina.
Kravlje mleko sadrži daleko više proteina od majčinog i ovaj proteinski udar nije preporučljiv za bebu. Proteini jesu veoma važni za rast i razvoj deteta, ali višak nije dobar za bebu: opterećuju se bubrezi i povećava se rizik od gojaznosti u kasnijem životnom dobu.

3.Proteini kravljeg mleka su preveliki.
Kravlje mleko sadrži „krupne“ mlečne proteine koji imaju veliki alergijski potencijal, pa je i verovatnoća za nastanak alergije na KM veća. Majčino mleko ima proteine „idealne“ veličine a u adaptiranom mleku proteini su „iseckani“ i tako prilagođeni bebama. Kod beba sa sklonostima ka alergijama na hranu treba koristiti formule koje sadrže KM, ali su tako pripremljene(hidrolizati) da značajno smanjuju rizik od alergije (HA-hipoalergijske formule).

4.Nema gvožđa u kravljem mleku.
Nedostatak gvožđa vodi ka malokrvnosti (anemija), a njega praktično nema u KM. Nema ga dovoljno ni u maminom mleku, ali majčino mleko pomaže da se gvožđe iz hrane efikasno resorbuje .U formulama se nalazi dodato gvožđe i tako sprečava nastanak anemije.

5.Kravlje mleko ima previše minerala.
Kravlje mleko sadrži visoke koncentracije soli(sulfati,fosfati), koje ometaju
„preuzimanje“ gvožđa iz hrane. Dakle, KM nema dovoljno gvožđa a i ometa njegovu normalnu resorpciju iz hrane i tako dvostruko povećava rizik od anemije. Previše natrijuma opterećuje bebine nezrele bubrege. Zato su u mlečnim formulama koncentracije minerala približne onim iz majčinog mleka.

6.Kravlje mleko ima premalo esencijalnih masnih kiselina.
Esencijalne kiseline su neophodne za pravilan razvoj mozga i vida,srca i krvnih sudova. Njih nema dovoljno u KM ali se dodaju u skoro sve adaptirane formule.

7.U kravljem mleku nema bifidobakterija- probiotskih kultura
Majčino mleko obezbeđuje kolonizaciju bifidobakterija u crevima bebe. One su važne za zdravo varenje ali i za snažan imunitet. Zato su bifidobakterije postale neizbežan sastojak kvalitetnih mlečnih formula.

8.Kravlje mleko nema potrebne vitamine za bebu, ali ni mikroelemente.
Vitamini su neophodni bebi, pre svih vitamin D3. Dodaje se uz majčino mleko i u mlečne formule.
Zato su preporuke većine pedijatrijskih asocijacija veoma jasne: u prvoj godini NE TREBA davati kravlje mleko.

izvor.doktoricamica.com

0 komentari:

Objavi komentar

Unordered List

po

loading...

Sample Text

Blog Archive

Pretraži ovaj blog

Pokreće Blogger.

pop

advertisment

loading...

Popular Posts

Recent Posts

ref

ad2

loading...

Text Widget