utorak, 29. siječnja 2019.


Ako ste žena i ako ste se ikada porađali, scena vam je verovatno poznata! Babica uzima tek rođenu bebu i nosi je na prvo kupanje. Međutim, mnogi stručnjaci tvrde da to kupanje odmah po rođenju zapravo i nije tako dobra ideja!



Beba oblijepljena onom sluzavom tečnošću baš i nije lep prizor za videti! Ta sluzava tečnost zapravo ima ime. Vernix caseosa. Radi se o tzv. biofilmu koji stvara zaštitni sloj na koži fetusa u poslednjim mesecima trudnoće.

Njegov glavni sastojak je upravo sebum, prirodno ulje koje se nalazi u ljudskoj koži i ovom prilikom štiti mekanu i osjetljivu kožu novorođenčeta, prilikom njegovog dolaska na naš svet.

Bebina koža je tada prekrivena dobrim bakterijama, koje štite bebin organizam u prvim danima života. Otklanjanje tih ”dobroćudnih” bakterija sada baš i nema smisla.

Mnoge mame shvatile su ovaj apel na pravi način! Među njima je i Elodi Dupui, koja je za časopis Teen Vouge izjavila da svoju bebu nakon rođenja nije kupala 6 dana. Potvrdila je da njena beba za sve to vreme uopšte nije neprijatno mirisala.

Dr. Holman je izjavio:

– Sigurno ste primjetili da koža bebe 7 do 10 dana nakon porođaja zna da izgleda pomalo napuklo i suvo. Preterano mazanje krema i kupanje vjerovatno nije dobro za osetljivu kožu.

Ja se u potpunosti sa ovim slažem i sve je logično !! i VIŠE NEGO JASNO .

izvor: likemag.com

0 komentari:

Objavi komentar

Unordered List

po

loading...

Sample Text

Blog Archive

Pretraži ovaj blog

Pokreće Blogger.

pop

advertisment

loading...

Popular Posts

Recent Posts

ref

ad2

loading...

Text Widget