ponedjeljak, 31. prosinca 2018.



ŽENE SA širokim bokovima i većom guzom oduvijek su smatrane idealnim budućim majkama. Vjerovalo se kako će zbog svojih širokih bokova lakše roditi. S godinama se dokazalo da to uopće ne mora značiti da će žena izbjeći bolan i dugotrajan porod, ali je dokazano nešto što bi sve žene koje vode borbu sa skidanjem centimetara upravo u području guze i bokova moglo razveseliti.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Pittsburghu uvjerljivo je dokazalo kako tvrdoglave masnoće s guze i bedara koje je najteže ukloniti zapravo imaju i svoju pravu svrhu. Naime upravo te masne stanice sadrže visoko vrijedne sastojke koji su važni za razvoj djetetovog živčanog sustava i vida, ne samo za vrijeme trudnoće, već i za vrijeme dojenja.

Žensko tijelo tijekom života nakuplja ove masne stanice kako bi se one mogle aktivirati u trudnoći i omogućiti fetusu da apsorbira korisne tvari. Tijekom dojenja dijete nastavlja crpiti potrebne tvari iz nakupljenih masnih stanica. Dobra vijest je što će tijekom dojenja masne stanice nestajati, kod nekih dojilja iscrpit će se i do pola kilograma masnoće u jednom mjesecu dojenja.

Oduvijek ste se grozili pogleda na svoje bokove i stražnjicu jer ni uz najstrože dijete to su ostala mjesta koja vas „bodu u oči“? Sada je vrijeme da odahnete. Žene sa širim bokovima, jačim bedrima i guzom imaju višu razinu lipida važnog i za proizvodnju mlijeka.

Rezultati istraživanja došli su kao prava utjeha svim ženama koje se ne mogu riješiti svoje guze, naime djeca takvih majki imaju viši kvocijent inteligencije i od samog početka trudnoće veće šanse za preživljavanje.

Masti u ženskim „kritičnim“ dijelovima iznimno su bogate DHA (dokozaheksaenska) kiselinom, omega 3 masnom kiselinom, koja je ključna u razvoju kore ljudskog mozga, rožnice i testisa. DHA kiselina povećava sposobnost učenja i potrebna je za normalnu funkciju mozga.

Ovo je prvo istraživanje koje je uspjelo razriješiti misterij o udjelu masnih stanica u ženskom tijelu, koji je znatno veći nego kod muškaraca, ali i svih ostalih sisavaca. Dok se kod ostavih sisavaca razina masnih stanica nalazi između 5 i 10 posto, kod žena se penje i do 30 posto. Na neki način, tu se radi o procesu sličnom hibernaciji, gdje majčino tijelo skladišti masnoće tijekom života kako bi doprinijelo razvoju bebe već od prvih tjedana trudnoće, pa sve do završetka dojenja.

izvor: novi.ba

0 komentari:

Objavi komentar

Unordered List

po

loading...

Sample Text

Blog Archive

Pretraži ovaj blog

Pokreće Blogger.

pop

advertisment

loading...

Popular Posts

Recent Posts

ref

ad2

loading...

Text Widget