nedjelja, 30. prosinca 2018.



PRED vama je porod i već razmišljate o tome hoćete li tražiti epiduralnu ili ne – za vas imamo lijepe vijesti: tražite je jer osim što umanjuje bol na porodu nedavna su istraživanja pokazala kako epiduralna ima još jednu prednost – može smanjiti rizik od postporođajne depresije.

Do tog su zaključka, zasad preliminarno, došli članovi Američkog društva anesteziologa, i to nakon što su proveli opsežno istraživanje vezanu uz bol koju žene prolaze na porodu, a za koju liječnici smatraju da tu nije riječ samo o stravičnim bolovima koji na žene utječu fizički već i psihološki te da mnoge žene upravo zbog takve boli po porodu upadaju u postporođajnu depresiju.”, istaknula je šefica odjela za opstetričku anesteziju u Magee Women’s Hospitalu iz Pittsburgha, koja je ujedno i voditeljica u ovoj studiji, a koja je skupa sa svojim timom doista primjetlila da žene koje rađaju s manjim bolovima brže zaborave na njih, brže se oporavljaju i puno lakše posvećuju svojoj bebi. I samim time, u puno manjoj mjeri pate od postporođajne depresije.

O toj vezi jačine bola i depresije koja prijeti nakon poroda zapravo se već jako dugo promišlja pa stoga ovi zaključci uopće ne čude iako zapravo još nitko za sada ne može tvrditi da će svaka žena koja dobije epiduralnu automatski dobiti i jamstvo da neće patiti od depresije nakon poroda. Na tome se jednostavno još mora puno raditi i istraživati, a dok se god ne otkrije još čvrstih dokaza valja naglasiti da fizička bol s poroda nije jedini okidač za depresiju pa zato ni sama epiduralna ne može biti jedini “lijek” protiv nje. Naime, puno je tu poznatih “okidača” – divljanje hormona, odnosno hormonalni disbalans, sporije psihološko privikavanje na majčinstvo, izostanak potpore bližnjih, ako i mnogi još uvijek nepoznati razlozi.

Zato epiduralna, čak i da se dodatno dokaže njena učinkovitost, neće biti lijek protiv depresije, ali dobro je znati da je već sada dokazano da ima utjecaj na to. I zato, ako se pripremate za porod, a potajno se strahovito bojite porođajne depresije, znajte da vam epiduralna možda stvarno može pomoći.

Izvor: roditelji.hr

0 komentari:

Objavi komentar

Unordered List

po

loading...

Sample Text

Blog Archive

Pretraži ovaj blog

Pokreće Blogger.

pop

advertisment

loading...

Popular Posts

Recent Posts

ref

ad2

loading...

Text Widget