nedjelja, 30. prosinca 2018.


ČULI smo i znamo za sve dobrobiti pilates lopti u rađaonici. Uz pomoć njih žene se lakše opuštaju i navodno puno lakše otvaraju dok prije poroda hopsaju na njoj. No, tu praktički i prestaje njena uloga u činu rađanja i kasnijeg oporavka. Za to je još prije nekoliko godina na tržište došla lopta u obliku kikirikija koje su žene u Americi pomalo počele koristiti i kod rađanja. Jedne od najzaslužnijih žena za to zapravo su babice i doule koje su čak napravile i studije njihove učinkovitosti i bile one koje su počele uvoditi ovakve lopte u rađaonice u svojim bolnicama.

Ove lopte kikiriki oblika zamišljene su ustvari kao lopte za djecu – za razboj motirike, često se koriste i u fizikalnoj terapiji, a s obzirom da se sve češće viđaju i u rađaonica možemo očekivati da će trend istomišljenika samo rasti.

Jedna od njih je Allie Sakowicz, certificirana doula iz Chicaga koja je prvu kikiriki loptu vidjela još prije tri godine kod jedne pacijentice, a glas o tome brzo se proširio među istomišljenicama.

Jedna od prvih bolnica u kojima je uvedena u praksu je Banner University Medical center U Phoenixu, i to zahvaljujući dvjema medicinskim sestrama – Emily Botsios i Christini Tussey koje su čak napravile i svoju studiju njene učinkovitosti.



Prema njihovim riječima lopta koju žena može namjestiti u mnogo poza, doista pomaže brže razdvojiti zdjelicu i omogućiti lakšu putanju bebe pri izlasku. Posebno ako se koristiti od samog početka, od prvih trudova. U svojoj studiji koju su objavile u Journal of Obstetric, Gynecologic & Neonatal spomenule su da korištenje lopte u prvoj fazi poroda – u trudovima, prije nego porod zaista krene, skraćuje taj period za prosječnih 90 minuta, a drugu fazu – do izgona, odnosno konačnog poroda, dokazano skraćuje za u prosjeku oko 22 minute. I ne samo to – uz pomoć blagotvornih učinaka korištenja lopte u bolnicama u kojima su se počele svakodnevno koristiti, primijećen je znatno manji broj poroda vakuumom te puno manja potreba za pritiskanjem trbuha.

“Nisu li to stvarno divne vijesti za proizvod koji se može nabaviti za manje od 20 dolara, a ženama zapravo može pomagati mjesecima. I prije poroda za lakše namještanje u krevetu, kao priprema zdjelice za porod te nakon poroda za lakši oporavak i ugodniji boravak u krevetu.

A to nije sve – pokazalo se da ja kikiriki lopta dobra čak i za zakretanje bebe ukoliko prije termina poroda još uvijek nije došla na pravo mjesto. I baš zbog toga lopta može pomoći i u drastičnom smanjenju broja carskih rezova koji je svake godine sve veći.

“Lani smo objavili još jednu studiju u kojoj smo se bazirali baš na carske rezove i na temelju prikupljanja i usporedbe podataka došli smo do zaključka da u bolnicama u kojima se lopte ne koriste 22 posto žena završi na carskom rezu, a u bolnicama u kojima se koriste samo 10 posto žena na kraju rodi carskim rezom. Nije li to znakovit podatak da lopta zaista ima prave učinke na rodilje?”, istaknula je za Foxnews.com sestra Tussey. Međutim, kako se na tržištu mogu pronaći lopte različitih veličina valja odabrati najbolju jer premala lopta za ženinu visinu i težinu neće imati neki određeni učinak, a prevelika bi pak mogla uzrokovati jaču bol u zdjelici i kukovima – što opet naravno nije dobro.

Izvor: roditelji.hr

0 komentari:

Objavi komentar

Unordered List

po

loading...

Sample Text

Blog Archive

Pretraži ovaj blog

Pokreće Blogger.

pop

advertisment

loading...

Popular Posts

Recent Posts

ref

ad2

loading...

Text Widget